Jacob Søbys vej til U19 VM 2010

Træning, træning og træning

31 Juli 2010 - 17:40
 Så er det ved at være nu! Efter utallige ture på Mariager fjord er vi endelig ved at være klar til at rejse til VM i Tjekkiet. Vi har roet 7-800 kilometer i løbet af vores efterhånden rigtig lange træningslejr, så benene har godt nok været trætte.
Vi startede efter et par dages "ferie" efter Sorø på hvad der skulle vise sig at være en 16 dages lang træningslejr. Det er selv for en garvet kaproer noget af en udfordring! Efter de 16 dage var vi lige hjemme fredag aften for at samles igen søndag aften. Og siden  det har vi bare prøvet at finpudse farten i båden.
Vi er efterhånden ved at have fundet en god fart - når vi rammer den. Det har været meget svingende fra træning til træning, men efterhånden som VM har nærmet sig er farten blevet mere konstant. Der er stadig de sidste ting der lige skal afpudses, men vi er så småt ved at have tingene på plads.
Den første halvdel af træningslejren har vi trænet mod den lette U23-dobbeltfirer. Vi har nogenlunde kunnet følge med dem, og har endda slået dem på nogen af distancerne. Så deres 7.-plads ved VM i år giver os et lille fingerpeg om at vi er på rette vej.
Tilmeldingslisten til junior VM er også lige ankommet. Vi er i alt 25 nationer til at kæmpe om guldet - så der bliver kamp til stregen. At der er 25 både, gør at der lige netop bliver kvartfinalerne. Derfor vil den båd derslutter sidst i opsamlingsløbene efter de indledende løb være færdig ved VM allerede om torsdagen. Vi satser på at det ikke er os der får tidligt fri.
Vores målsætning lyder på en plads i B-finalen - altså en plads mellem de bedste 12 nationer. Det er ambitiøst når man ser på hvilke nationer der stiller op, men hvis vi rammer den fart som vi til tider har haft til træning kan vi bestemt også gøre det.
De sidste to dage tager vi til Århus for at ro lidt på baner. Der kan vi også få et sidste indtryk af hvordan vores fart er. Derefter rejser vi til København for at flyve tirsdag morgen. Robanen ligger 60 kilometer fra centrum af Prag, så vi bor også ude af centrum. De første dage skal bruges til at se banen an og holde benene i gang. Vi ror indledende løb torsdag formiddag. Hvis vi ikke bliver sidst i det indledende, skal vi først ro kvartfinaler fredag, semifinaler lørdag og finale søndag.
Så nu er vi bare spændte på endelig at kunne give den gas til VM!
Alle løbene kan følges live på www.worldrowing.com og der vil sikkert også komme opdateringer på www.roning.dk

Tiden op til Sorø og udtagelse
 06 July 2010 12:11 af Jacob Søby Pedersen

Søndag den 4. juli fik jeg at vide at jeg er udtaget til verdensmesterskaberne for juniorer, en fantastisk nyhed oven på to turbulente uger:

Jeg var udtaget i singlesculler til nordiske mesterskaber i Finland og fik her tilbuddet om at erstatte en mand på den danske dobbeltfirer frem mod junior VM. Holdet roede rigtig hurtigt og var næsten garanteret en udtagelse, også med mig på holdet.

Da vi kommer hjem fra Finland ringer Mogens til mig med beskeden om at dobbeltfireren er skrottet da en af roerne - Oscar - er hoppet fra. En masse tanker røg gennem hovedet på mig, men den dominerende var nok: "Der røg VM!".

Jeg snakkede med de andre roere på båden - der var mindst lige så skuffede som jeg - og prøvede af få Oscar tilbage på holdet. Men Oscar stod fast ved sin beslutning og udsigterne til VM var meget dystre.

Om torsdagen kommer vi så på den idé at en Odense-roer måske kan erstatte Oscar. Vi tager kontakt til vores trænere der vil prøve at kontakte Odense. Uden at vide om idéen er købt eller solgt tager jeg til Hadsund i weekenden for at træne dobbeltsculler med Mike fra dobbelfireren. Først søndag finder vi ud af at Benjamin fra Odense gerne vil ro sammen med os, og at vi kan låne en båd i Odense.

Natten til tirsdag ankommer båd og roer fra Odense, og efter næsten tre timers indstilling af båd kommer vi på vandet første gang. Med kun 4 dage til udtagelsesregattaen i Sorø lå det primære fokus på at få os sammenroet. Så tirsdag og onsdag bød på tre daglige træningspas - hvilket resulterede i aftensmad kl. 23.

På de to dage fik vi roet 80 km sammen, og i løbet af to træningspas torsdag kunne vi mærke at farten i båden begyndte at være med os.

Vi tog til Sorø med en god fornemmelse i maven. Om lørdagen skulle vi ro mod det norske landshold der både var nordiske mestre og allerede udtaget til VM. Lørdagen bød på kraftig sidevind på de første 800 meter og derefter en god medvind på de sidste 1200 meter. Vi kom godt fra start og førte med lidt under en længde, og holdte godt fast i føringen i det dårlige vand.  Da vi kom ind på det gode vand satte vi tempo og tryk på for virkelig at komme op i fart, men desværre gjorde nordmændene det samme. Man kunne godt mærke at nordmændene var hurtige, og de trak derfor fra os ned over banen. I mål var vi seks sekunder fra dem - hvilket var mindre end den afstand danskerne havde haft ved NM.

Om søndagen valgte vi at stille op i seniorklassen da nordmændene også havde gjort det. Her var der endnu mere modstand i form af det danske og norske U23-landshold samt to danske klubhold. Vi havde aftalt at give endnu mere gas på de første 1500 meter end dagen før, og det betalte sig også. Med 500 meter igen lå vi kun lidt efter det danske U23-hold og de norske juniorer. I spurten formåede vi dog ikke at hive den helt op, og var derfor igen cirka 6 sekunder efter nordmændene og 4 sekunder efter U23-landsholdet.

Efter et par dopingprøver blev udtagelsen offentliggjort. Kun to både blev udtaget, og den ene var os! Så nu venter 2 ugers træningslejr i Hadsund. Herefter er vi hjemme i et par dage, og så står den på træningslejr igen frem mod VM der finder sted i den første uge i august i Racice ved Prag.