Sæsonberetning fra en travl ro-dommer

26. oktober 2018 09:02 , af Helle Poulsen

Så er endnu en sæson som ro-dommer ved at være ovre. Sæsonen har budt på mange god og spændende oplevelser både lokalt, nationalt og internationalt.

Sæsonen startede 7. januar, som de sidste mange år med JM/NM ergometer i Århus.

Denne sæson blev den første del af sæsonen præget af meget ergometerroning. Skole OL blev den stor tids røver. Først vores eget lokal stævne hvor Morten, jeg og mange andre brugte et par dage på at fylde Jysk arena med glade 6. og 7. klasser. De vindende klasser skulle så, videre til finale stævne i Århus stadion hal, og her blev der også råbt, heppet og roet stærkt.

Udendørs sæsonen er dog også gået i gang hvor jeg for første gang skulle dømme 6km langdistance på Odense kanal. Det er her, diverse landsholds kombinationer prøves af for første gang, inden den står på de normale 2000m. Denne distance blev for mit vedkommende, på Bagsværd ved forårs regattaen, min første i år. Her blev det internationale islæt, den engelske dommer jeg delte overnatning med. Det skulle vise sig, at jeg mødet hende igen sidst på året i Florida Sarasota.

Det internationale sæson blev varmet op med en tur til Hamburg internationale junior regatta. Her blev det til gensyn med flere af de tyske dommere. Ligesom vores egne juniorer deltog her.

Familien krævede nu lidt opmærksomhed så en tur syd på. Dog blev det på hjem turen, til en afstikker til Bled. En af de smukkeste robaner i Europa.

Inden det for alvor gik international september roning i den, skulle Årgangsmesterskaberne i Holsebro klares. Her er det skønt at have roerne på nærmeste hold. Dommerne overnatter i kajak klubben, og går hjem vandt rund på telt pladsen og snakker med trænere og roere.

September blev den helt store oplevelse. Mit første VM i Plovdiv Bulgarien. Her blev det roning på aller højeste niveau. Jeg havde æren af at være starter i de første heats og igen under nogle af A finalerne. Lige som det at få lov til at følge W2- og M4- finalerne ned over banen. Inden finalerne blev det til rotation på de fleste funktioner. Under de stor FISA event følger dommeren ikke løbene som normalt. Her er der 5 dommere langs banen, der blot sejler ind på banen, når løbet passere og så sejler ud igen. VM’s største samtale emne blev nok kvartfinalerne hvor vinden drejede og gave store bane fordele. Emil og hans makker i LM2X nåde at blive slået ud, inden FISA aflyste resten af dagen pga. vinden. Her har det godt at kunne give en krammer til en tidligere klub kammerat og hans mor.

Dette var dog ikke nok for mig, blot 1 uge efter VM stod den på FISA Masters regatta i Florida. Denne gang ikke som FISA dommer men som NTO (hjælpe dommer). En uge med lange dage på robanen, networking med de andre dommere, der lige som mig var rejst ind for at hjælpe med at afvikle verdens største FISA event. FISA masters er regatta for de 27 – 95+ årige. Der startes hvert 3 minut fra 8 morgen til 16 eftermiddag. Dagen afsluttes for NTO teamet med 2 timers overvågning af træning inden banen lukkes. En fantastisk afslutning på september.

Oktober måtte benyttes som regatta nedtrapning, så her blev den første weekend brugt på Sorø sø til DM. Her kunne jeg med stolthed kalde Silkeborg til start i JM2X og se Magnus og Max ryge afsted med de andre. Emil Der roer for DSR var jævnlig på besøg i start blokken, mens jeg var starter. Dagen blev afsluttet med herre otter. Hvor jeg kunne følge løbet som banedommer ned over banen. DSR lagde straks fra land, mens KR og Holstebro kæmpede for at følge med. Aalborg og Bagsværd havde deres egen kamp om 4. 5. pladsen, mens DSR’s andet hold kæmpede for ikke at blive sat af.

En fantastisk afslutning på en lang sæson.

Flemming Gaur, Rodommer